Asiakaskommentit

ASIAKASKOMMENTIT

Saksa / Agritechnica 9.-12.11.2019

Farmimatkat toteutti SSO Rauta-Maatalous Oy:n asiakasmatkan Saksan Agritechnica-messuille toiveidemme mukaisesti. Matkan ohjelmaan kuului Agritechnica-messut ja tilavierailu vanhan Itä-Saksan alueella.

Yhteistyö Farmimatkojen Johannan kanssa oli mutkatonta sekä helppoa. Matkanjohtajana sain heiltä tukea ja opastusta ennen matkaa, kuten myös matkan aikana. Matkan suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin, joten ennen matkalle lähtöä olimme jo useasti yhteyksissä ja etsimme meidän ryhmälle sopivia ratkaisuja. Jatkossakin teemme varmasti heidän kanssaan yhteistyötä.”

– Päivi Talikka, markkinointipäällikkö, SSO Rauta-Maatalous 

Ranska 3.-8.11.2019

“Olimme mukana Farmimatkojen ja ProAgria Länsi-Suomen järjestämällä Ranskanmatkalla loka-marraskuun vaihteessa 2019. Vaikka matkan pääfokus olikin nurmituotannossa ja meillä on sikoja niin meidät mukaan houkutteli matkan toinen pääteema eli johtajuus.

Viikon aikana vierailimme usealla normandialaistilalla, joilla Farmimatkojen Annan taidokkaasti tulkkaamana yritimme sinnikäästi selvittää tilan nurmituotantoa, muuta tuotantoa, työntekijöitä, johtamista ym. koskevia asioita, siinä usein toki onnistuenkin. Aivan helposti ei vastauksia aina saatu! Oli hienoa nähdä erilaisia tiloja ja esim. normandian alkuperäiskarjaa. Monella tilalla oli muitakin tulonlähteitä kuin nurmea syövät eläimet, esim. calvadoksen valmistusta.

Anna oli todella ammattitaitoinen opas, erinomaisella kielitaidolla ja paikallistuntemuksella varustettuna. Oli hienoa olla mukana reissulla, jolla kerrankin ei tarvinnut itse pitää huolta aikatauluista ja vierailukohteista vaan bussiin istuminen oikeaan aikaan riitti! Annalla oli jopa vesipulloja ja välipalaa varattuna bussimatkoille koko porukalle.Viikko huipentui Moulin Rouge -spektaakkeliin sekä Pariisin nähtävyyksiin.

Suosittelen lämpimästi Farmimatkojen reissuja kaikille alan ihmisille! Rohkeasti myös mukaan muiden tuotantosuuntien matkoille – aina voi oppia jotain tai ainakin joutua tutustumaan uusiin ihmisiin.”

– Lotta & Marko Iso-Tuisku, Ilmajoki

Australia 14.-28.10.2019

“Olimme lokakuussa 2019 Farmimatkojen järjestämällä kasvinviljelypainotteisella matkalla Australiassa Johannan opastamina. Kahden viikon reissulla näimme monipuolisen katsauksen Australian maataloudesta todella mielenkiintoisten tilojen vieraina. Johanna oli oppaana asiansa osaava ja oli hieno myös nähdä, miten sydämellisesti hänet otettiin tiloilla vastaan, osa tiloista kun oli hänelle aikaisemmilta vierailuilta jo tullut tutuksi. Saimme kokea hyvin järjestetyn, unohtumattoman ja rentouttavan matkan. Siitä kaikki kunnia Johannalle.”

– Marika ja Jari Lahtinen 

Australia 12.-25.10.2019

“Olimme mukana Farmimatkojen järjestämällä nautapainotteisella maatalousmatkalla Australiassa 12.-25.10.2019. Näistä ammattimatkoista saa tosi paljon ideoita ja näkökulmia omaan tekemiseen ja nytkin kohteet oli niin mielenkiintoisia maatalouden eri aloilta ja antoi uusia näkökulmia alaamme kohtaan. Farmimatkojen Anna on niin mahtava tyyppi matkanjohtajana ja huipputyyppi ihmisten kanssa ja vierailutiloilla. Hieno reissu ja uudestaan lähdemme kyllä heti jos tulee sopiva matka mielenkiintoiseen kohdemaahan.”

– Jaana ja Juha Häkkinen, KorpiFarmi Oy, Luusniemi

Saksa 17.-20.1.2019

“Toteutimme yhteistyössä Farmimatkojen kanssa ammattimatkan Saksaan, Berliiniin sekä sen lähialueille. Matkaseurueemme koostui maatilayrittäjistä, jotka ovat osallistuneet ProAgrian järjestämään laajaan johtamisvalmennukseen. Laadukkaan matkan järjestämiseksi saimme suosituksia useilta tahoilta, että Farmimatkat kannattaa valita yhteistyökumppaniksi ja näin se ehdottomasti olikin! Anna tarttui ripeästi matkan suunnittelussa toiveisiimme tilavierailukohteista sekä Grüne Woche-messujen sisällyttämisestä ohjelmaan mukaan. Vierailemamme suuret tilat ja keskustelut yrittäjien kanssa täyttivät toiveemme ja saimme tiloilta paljon tietoa sekä toimintamalleja kotiin viemiseksi. Anna tulkkasi rautaisella ammattitaidolla ja kaikkiin kysymyksiin saatiin vastaukset. Annan maatalousosaaminen varmisti laadukkaan tulkkauksen.

Matkalla on tärkeää, että tunnelma ja yhteishenki ovat matkan alusta asti korkealla. Tämä toteutui erinomaisesti ja myös tästä Annalle erityiskiitokset, että heitit itseäsi likoon ja persoonaa peliin varmistamalla sopivan väljällä ohjelmalla tunnelman pysymisen korkealla tasolla vuorokauden ympäri.

Osallistujilta saamamme palautteen perusteella matka oli erityisen onnistunut ja matkanjohtaja Anna sai lähes 10 arvosanan. Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan uutta reissua ja toteutamme sen mielellämme Farmimatkojen kanssa!”

– Ari Nopanen, johtava asiantuntija, ProAgria Keskusten Liitto

Belgia 24.-26.11.2018

“Kiitokset Farmimatkoille erittäin hyvin ja ammattitaitoisesti järjestetystä matkasta. Olen vastaanottanut erittäin paljon todella positiivista palautetta sopimusviljelijöiltämme matkan järjestelyistä, tulkkauksista ja käytännön asioiden hoitamisesta!”

– Kimmo Pusa, Viljelypäällikkö, Finnamyl Oy

Azorit 13.-19.11.2018

“Suuntasimme marraskuussa 2018 Farmimatkojen järjestämällä maa- ja metsätalousmatkalla Azoreille. Matkalle lähdin aikaisemmin saman matkatoimiston matkalla olleiden tuttavien hyvien suositusten perusteella. Suositukset eivät todellakaan osoittautuneet matkan aikana katteettomiksi. Matkanjärjestäjä ja opas Anna oli saanut haarukoitua saarelta aidosti erittäin mielenkiintoiset kohteet matkan tutustumiskohteiksi ja ajankäyttö näiden kesken oli jaettu mielestäni järkevästi. Aikaa oli varattu riittävästi kohteisiin, mutta missään vaiheessa matkalla ei päässyt kuitenkaan pitkästymään, eli aikataulutus toimi. Omaa aikaa oli myös hieman, mutta mielestäni pääarvo matkalla olivat ehdottomasti nämä hyvin valmistellut tutustumiskohteet. Eikä tällä matkalla kyllä nälkään päässyt nääntymään, ruokailuista oli huolehdittu ylenpalttisesti ja laadukkaasti (jotka muuten kuuluivat kattavasti matkan hintaan). Matkanjohtaja Annan huumorintaju huomioi kaikki osallistujat juuri sopivasti (myös bussin takaosan ryhmän osalta onneksi), joten voin ehdottomasti suositella Farmimatkojen ammattitaitoa tämänkaltaisten matkojen järjestämiseen. Hauskaa oli ja kiitos vielä kaikille kanssamatkaajille mukavasta seurasta!”

– Joonas Soikka, Juupajoki, MTI, metsänomistaja

Tanska & Saksa 12.-17.11.2018

”Suuret kiitokset Farmimatkoille erittäin ammattitaitoisesti järjestetystä matkasta. Digiluomu-hankkeen matkalla vierailimme useilla luomumaitotilalla, sekä yhdellä luomukanatilalla. Tutustuimme Tanskalaisten luomukotieläintilojen arkeen, sekä heidän tapaansa suoriutua luomutuotannon kirjanpitovelvoitteiden haasteista. Tilakohteet oli erinomaisesti valittu ja saimme jokaiselta tilalta kattavasti tietoa. Kaikilta matkaan osallistuneilta tullut palaute oli erittäin positiivista ja moni sai uusia kehittämisideoita ja innovaatioita omalle tilalleen. Matkan päätteeksi vierailimme vielä Saksassa EuroTier-messuilla. Järjestelyistä ja asioiden hoitamisesta matkatoimistolle täydet pisteet!

– Jussi Mäntysalo, Luomukasvintuotannon asiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Saksa & Sveitsi 5.-9.11.2018

“Kiitokset Farmimatkoille ammattimaisesti järjestetystä Tuova-hankkeen matkasta. Vaikka valkuaiskasvien katselu marraskuisessa Saksassa ja Sveitsissä on hankalaa, opittiin matkalta paljon uutta ja saatiin uusia eväitä Suomeen tuotavaksi. Ja nähtiin ajankohdasta huolimatta myös syyskylvöisiä valkuaiskasveja, joita olisi mielenkiintoista kokeilla myös Etelä-Pohjanmaalla. Matkalla mukana oleet ovat antaneet hyvää palautetta matkan järjestelyistä sekä käytännön asioiden hoitamisesta. Joten vielä kerran suurkiitokset hyvästä valkuaiskasvi-matkasta!”

– Erkki Vihonen, Luomukasvintuotannon asiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Tsekki & Slovakia 29.10-2.11.2018

“Osallistuimme nyt neljättä kertaa yhdessä Farmimatkojen ja ProAgrian nurmiryhmien johtamis- ja nurmiteemaiselle ammattimatkalle, joka tänä vuonna suuntautui Tsekkiin ja Slovakiaan. Näillä reissuilla ammatillinen anti ja asiantuntemus kohdemaista on sopivassa suhteessa henkiseen huoltoon ja voimavarojen tankkaamiseen. Tällä tankillisella pääsee taas hyvän pätkän arkea eteenpäin. Kaiken kiireen ja stressin keskellä omalla tilalla yhdessä tekeminen on ollut matkan jälkeen paljon mukavampaa. Kiitos Farmimatkat ja ProAgrian nurmiryhmät! “

– Leena Lähteenmäki ja Timo Huttunen, maitotilalliset, Salo

Yhdysvallat 22.10.-31.10.2018

“Kainuun ammattiopiston hallinnoima Kantri-Inno –hanke järjesti kainuulaisille lihantuottajille opintomatkan Yhdysvaltoihin lokakuussa 2018. Matka oli osa hankkeen maidon- ja lihantuottajille suunnattua koulutustarjontaa. Ryhmässä oli 10 henkeä. Kilpailutuksen kautta matkan toteuttajaksi päätyi Farmimatkat. Tutustumiskohteina oli mm. lihakarjatiloja, biisonitila, Chicagon viljapörssi ja kävimme myös Chickasaw intiaanien luona. Matkamme oli onnistunut, kohteet oli valittu hyvin, aikataulu ei ollut liian tiukka ja ohjelma taipui myös joustavasti ryhmän jäsenten toiveiden mukaan -kiitokset upealle matkanjohtaja Johannalle koko ryhmämme puolesta!”

–  Sari Laukkanen, projektipäällikkö Kantri-Inno –hanke / Kainuun ammattiopisto

Skotlanti 12.-15.4.2018

“Olin ensimmäistä kertaa mukana Farmimatkojen ja ProAgria Länsi-Suomen järjestämällä opintomatkalla. Tilakohteet oli valittu huolella – jokaiselta tilalta tarttui matkaan hyödyllisiä vinkkejä kotiin vietäväksi. Tutustuimme mm. CowSignals-eksperttien suunnittelemaan navettaan, jossa lehmien hyvinvointiin oli paneuduttu huolella.

Matkan reitti oli suunniteltu kulkemaan siten, että tilavierailujen lisäksi pääsimme käymään mm. Dunnottarin linnan raunioilla, naaraamaan Loch Nessin hirviötä sekä ihailemaan Skotlannin ylämaiden huikeita maisemia! Matkan kruunasi viimeinen iltamme, jossa teemana oli pukeutua perinteikkääseen skotlantilaiseen tyyliin. Yövyimme pienessä kodikkaassa hotellissa, jossa meille tarjoiltiin hyvien ruokien lisäksi aitoa skottilaista live-musiikkia. Opettelimme illan aikana skottilaisia tansseja, joita sitten kiltit hulmuten tanssimme yön pikkutunneille saakka. Voi sitä naurun ja ilon määrää!

Opintomatka oli kerrassaan hyvin suunniteltu ja kaikin puolin onnistunut. Matkanjärjestäjämme Anna Okkonen on kyllä alansa huippuosaajia. Hänellä on rautainen ammattitaito ja tietämys maataloudesta, organisointikyky matkanjärjestelyissä, ystävällinen asenne sekä tilanne/huumorintaju kohdallaan. Kerrassaan hieno ja antoisa reissu mukavassa porukassa!”

– Mervi Keinänen, karjanhoitaja Savosta

Itävalta 3.-7.4.2018

“Maitomaan ja Satamaidon yhteisellä opintomatkalla Itävaltaan kohteina oli erilaisia lypsykarjatiloja sekä meijeri. Kohteet oli hyvin valittu ja antoisia. Annan iloinen ja värikäs persoona varmisti että kohteissa ja iltaohjelmissa riitti tapahtumia, jota muistellaan ilolla pitkään. Parhaiten järjestetty opintomatka tähänastisista, joten voin suositella muillekin!”

– Seija Kokkonen, Alkutuotantopäällikkö, Osuuskunta Maitomaa

Hollanti 19.-23.3.2018

“ProAgria Etelä-Suomen hallinnoima Elinvoimainen maatilatalous, ELINA-hanke, toteutti opintomatkan kehittäville maitotiloille Hollantiin. Matkanjärjestäjäksi kilpailutuksen kautta valikoitui Farmimatkat. Matkan suunnittelu sujui Farmimatkoilta sujuvasti, tarjouksen pyytäjän toiveita kuunnellen. Alkuperäiseen matkasuunnitelmaan ei ollut tarvetta tehdä suuria muutoksia. Matkalla kaikki sujui mutkattomasti, järjestelyt oli hoidettu loistavasti ja tulkkaus vierailukohteissa sujui moitteettomasti. Tilavierailukohteet oli valittu monipuolisesti ja matkan varrella Johanna kertoi meille mielenkiintoisia asioita Hollannin maataloudesta ja muitakin perustietoja maasta ja elämästä siellä. Matkan aikataulutus oli suunniteltu loistavasti, pysyimme hyvin aikataulussa, vierailukohteissa oli kunnolla aikaa kysymyksille, eikä ollut turhaa kiireen tuntua. Lisäksi Farmimatkojen järjestämä bussikuljetus koko matkan ajan Hollannissa sujui hienosti.”

– Pirjo Virtanen, Elinvoimainen maatilatalous, ELINA-hanke, ProAgria Etelä-Suomi

Ranska 26.2.-2.3.2018

“Merimaskun Perunaosuuskunnan opintomatka Ranskaan onnistui hienosti. Varhaisperunan viljely on maailmalla melko vähäistä ja kohteiden löytäminen vaikeaa. Farmimatkojen pitkällisen selvitystyön ansiosta pääsimme kuitenkin näkemään ja kuulemaan paljon Ranskan varhaisperunan tuotannosta ja markkinoinnista. Myös alueen hienot maisemat jäivät taatusti kaikkien mieleen. Sää ei hemmotellut matkalaisia mutta siihen ei näköjään hyväkään matkanjärjestäjä pysty vaikuttamaan. Jäämme jo odottelemaan seuraavaa matkaa!”

– Jaakko Tammelin, maanviljelijä, Merimasku

Alankomaat 3.11.-30.11.2017

“ProAgria Länsi-Suomen nurmi- ja johtamisryhmien porukka on reissannut Farmimatkojen kanssa yhteistyössä järjestetyillä opintomatkoilla vuosittain. Syksyllä matkasimme Hollannissa perehtymässä nurmituotantoon ja tehokkaiden maito- ja lihanautatilojen johtamiseen. Ennakkovalmistelut sujuvat tälläkin kertaa sutjakasti yhdessä ja reissun aikana kaikki järjestelyt hoituivat erittäin hyvin. Okkosen Annan tulkkauksissa ja kysymyksissä kohdetiloilla näkyy monipuolinen ymmärrys karjatalouden asioissa. Majapaikat ja ruokailut sekä matkailunäkökulmasta ohjelmaan sisällytetyt lisukkeet tekevät tasokkaasta ammattimatkasta samalla elämyksen paikalliseen kulttuuriin ja maisemiin. Porukkahenki ja innokas tunnelma ovat matkoilla myös oleellisia, ja Annan sinnikäs ja pulppuava tyyli puree väsyneimpänäkin aamupäivänä. Suosittelen Farmimatkoja lämpimästi muillekin.”

– Anu Ellä, Johtamalla aikaa -hankevetäjä, ProAgria Länsi-Suomi

Itävalta 15.-18.1.2018

“Eteläsavolaiset naudanlihantuottajat saivat mojovan paketin ammattiasiaa ja uusia oivalluksia Itävallan lihantuotannosta Farmimatkojen Annan ja Lihaa Etelä-Savosta hankkeen järjestämällä opintomatkalla tammikuussa 2018. Laajan ammatillisen annin sekä monipuolisten tilakohteiden lisäksi reissussa oli iloinen ja rento tunnelma. Kaikki järjestelyt aikataulutuksesta ruokailuihin ja majoituksiin olivat huippuluokkaa. Suosittelen lämpimästi Farmimatkoja kaikille maatalousaiheisia opintomatkoja suunnitteleville! Superkiitokset huippureissusta :)”

– Mervi Ukkonen, Maidontuotannon asiantuntija, Lihaa Etelä-Savosta hankevastaava, ProAgria Etelä-Savo ry.

Azorit 21.-27.11.2017

“Farmimatkat järjesti Holstein Klubin jäsenille lypsykarjateemaisen matkan Azoreille. Matka oli erittäin hyvin järjestetty. Aikataulu oli sopiva, tuntui todella lomalta kun ei oltu liikkeellä aamunkoitosta iltamyöhään. Hyvin sopivasti myös maatalouskohteita ja muuta maahan tutustumista kuten oli toivottukin.”

– Terhi Lahtinen-Kuortti, Holstein Klubin puheenjohtaja

Kanada 29.10.-5.11.2017

“Olin Farmimatkojen reissulla Kanadassa 29.10. – 5.11.2017. Loka-marraskuun vaihteen maatalousmatka suuntautui Ontarioon suurten järvien alueelle. Johanna oli koonnut mielenkiintoisen ja monipuolisen kattauksen nähtävää, kuultavaa ja opittavaa. Vierailimme tavanomaista ja luomutuotantoa harjoittavilla kasvi-, maito- ja vuohitiloilla. Lisäksi tilat hankkivat lisätuloja mm. tuotteiden jatkojalostuksesta (kasviöljy, viini) sekä koneurakoinnista. Kasvinviljelytiloilla oli viljelyssä tyypillisiä alueen kasveja, mm. vehnää, maissia ja soijaa, mutta myös harvinaisempia kasveja kuten ginsengiä. Kerääjäkasvit ja maan hiilipitoisuuden ylläpito olivat tärkeä osa viljelyä.

Ohjelman monipuolisuus oli tärkeää, sillä matka oli eräänlainen ”yleismatka” eikä tietylle tuotantosuunnalle tai ryhmälle suunnattu. Tämä varmisti sen, että jokaiselle oli tarjolla jotakin, josta oli erityisen kiinnostunut. Matkan lopulla oli vielä vähän turistikohteita, kuten Niagaran putoukset, sekä shoppailua Torontossa, joten tämäkin puoli tuli hoidettua. Vanha oppi ”kylläinen matkalainen on tyytyväinen” oli hyvin sisäistetty eikä matkalla päässyt nälkä tai jano todellakaan yllättämään. Loppuhuipennus oli illallinen CN Towerissa noin 0.5 km korkeudessa ilta-auringon laskiessa Ontario-järven taakse.

Olen osallistunut useille maatalousaiheisille matkoille sekä järjestänyt niitä myös itse. Tämän kokemuksen perusteella voin sanoa, että matka oli erittäin hyvin etukäteen suunniteltu ja organisoitu, mikä konkretisoitui leppoisana tunnelmana, ja matka sujui kuin itsestään. Olen todella tyytyväinen, että lähdin mukaan ja nyt odotan jo seuraavaa matkaa – toivottavasti Australiaan.”

– Airi Kulmala, mv. Nousiainen

Alankomaat 30.10.-3.11.2017

”Osallistuimme Farmimatkojen ja ProAgria Länsi-Suomen yhdessä järjestämälle nurmi- ja johtamispainotteiselle matkalle Alankomaihin 30.10.-3.11.

Tilavierailukohteiden valinnassa oli hyvin huomioitu matkalle osallistuneiden maatilayrittäjien toiveet, joten matkalla oli paljon nähtävää kaikille osallistujille. Aikataulutus oli onnistunut hyvin, missään vaiheessa ei matkalaiselle tullut kiireen tuntua ja tiloilla oli hyvin aikaa paneutua keskusteluihin. Myös vapaata aikaa oli sopivasti. Matkan ravintolat ja hotellit oli hyvin valittuja, hienoja ja persoonallisia paikkoja kaikki.

Erityiset kiitokset tästä mukavasta reissusta ihanalle matkanjohtajallemme Annalle, jonka positiivisuus, ammattitaitoisuus ja huumorintaju piti porukan hyvin hereillä.”

– Hanna Yli-Kohtamäki ja Juho Nivala, Maidontuottajat, Sievi

Englanti 2.-5.7.2017

“Farmimatkat valittiin kilpailutuksen kautta ProAgria Etelä-Suomen hallinnoiman Elinvoimainen Maatilatalous ELINAn matkanjärjestäjäksi. Luomuopintomatka suuntautui Etelä-Englannin luomutiloille 2.-5.7.2017. Jo alustavassa matkaohjelmassa oli kiinnostavia yksityiskohtia, joiden perusteella selvisi että matkanjärjestäjillä on maatalouden ja nykyisen viljelytekniikan substanssiosaaminen hallussa. Toiveet ohjelman loppuun hiomisessa otettiin hyvin huomioon. Ulkomaan opintomatkoilla kohdetilojen viljelijät osaavat kyllä kertoa oman tilansa kohdalta esim. ympäristösäädöksiin liittyvät asiat mutta kokonaisuus jää usein hämärän peittoon. Toiveidemme mukaisesti Johanna Vesa oli kerännyt tiedot jo etukäteen Iso-Britannian maataloudesta ja luomuviljelystä, tukipolitiikasta ja hintatasoista. Jo ensimmäiselle tilalle mennessämme meillä oli hyvä kokonaiskäsitys siitä millaisessa toimintaympäristössä brittiläiset kollegamme töitä tekevät. Hyvin valitut matkakohteet, majoitukset ja aikataulutus tekivät matkasta kokonaisuuden joka sai viljelijöiltä erittäin hyvän palautteen. Tärkeimpiä asioita ammattimatkoilla on hyvä ja tarkka tulkkaus. Johanna päivittää kunnianhimoisesti omaa osaamistaan maatalouden ammattisanaston osalta, ja saimme siten kaikki yksityiskohdatkin tietoomme. Se kruunasi matkan. Matkaraportti on sen jälkeen helppo tehdä.”

– Kaija Hinkkanen, Elinvoimainen Maatilatalous ELINA-hanke/ProAgria Etelä-Suomi

Saksa 12.-14.6.2017

”Farmimatkat toteutti Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen luotsaaman JUNO-hankkeen benchmarkkausmatkan Pohjois-Saksaan kesäkuussa 2016. Matkan teemana oli viljelykierto ja juurikasankeroinen. Matkajärjestelyt olivat erinomaiset, hotelli ja ravintolat hyvin valittu. Ohjelma ja tutustumiskohteet olivat monipuoliset ja mielenkiintoiset. Olemme olleet Annan järjestämillä matkoilla ennenkin ja kaikki matkat ovat olleet positiivisia ja miellyttäviä kokemuksia. Hankekoordinaattorina on rentouttavaa tietää, että Annan kanssa kaikki asiat hoituvat sujuvasti ja ammattimaisesti, ja itse voi rauhallisin mielin keskittyä oppimaan uutta ja nauttimaan matkasta.”

– Tiina From, projektikoordinaattori, Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus

Irlanti 3.-6.4.2017

“ProAgria Etelä-Suomen hallinnoima Elinvoimainen maatilatalous Elina-hanke valitsi kilpailutusten kautta Farmimatkat matkanjärjestäjäksi hankkeen järjestämälle kasvinviljelijöiden ammattimatkalle Irlantiin. Farmimatkoilta saatu alustava matkaohjelma ei isompia muutoksia kaivannut, vaan oli heti ammattimatkan näköinen. Esittämämme pienet lisätoiveet Anna huomioi hyvin ja matkaohjelmasta tuli siten tarpeitamme hyvin vastaava. Ennakkotietoa matkasta ja matkajärjestelyjen etenemisestä saatiin hyvin. Matka oli jo Hki-Vantaan lentokentältä lähtien hyvin Annan hyppysissä, eikä ollut epäilystäkään, etteivätkö asiat sujuisi Annan hoidossa sovitulla tavalla.

Matka-aikataulu piti hyvin, tilakäynneille oli varattu sopivasti aikaa ja keskustelua isäntien kanssa syntyi hyvin. Annan oma aktiivinen osallistuminen keskusteluihin auttoi meitä muitakin olemaan aktiivisia. Kohteita ei myöskään ollut liikaa/päivä, ja siksi ryhmäläisillä mielenkiinto säilyi hyvin. Eikä myöskään tullut kiirettä siirtyä seuraavaan kohteeseen, vaan ehdimme hyvin keskustella isäntien kanssa kaikista meitä kiinnostavista asioista. Majoituskohteet ja ruokapaikat oli hyvin valittu. Ruokailuaikataulutkin sujuivat hyvin, ruoka oli maittavaa ja sitä oli riittävästi. Annan kielitaito ja maataloustietämys oli loistavaa, tietoa Irlannin maataloudesta ja yleensä Irlannista saatiin bussimatkojen aikana ja tilakohteissa tulkkaus toimi yksityiskohtaisesti. Huomasi, että tulkki omaa kielitaidon lisäksi myös maatalouden tuntemuksen ja ymmärtää käännöksissä asiayhteydet.

Annan reipas ote ja iloinen persoonallisuus varmistivat matkaseurueemme ryhmäytymistä, ennestään toisille vieraat ihmiset olivat jo ensimmäisen tilakäynnin jälkeen ”yhtä ryhmää” ja tunnelma oli mukava koko matkan ajan. Mikäli matkalla olisi tullut esiin jokin ongelmatilanne, en epäile yhtään, etteikö Anna olisi siitäkin hyvin suoriutunut. Myös matkalla mukana olijoilta saatu palaute matkasta oli erittäin hyvä, kokonaisarvosana 9,4.”

– Terhi Mäkilä, Elinvoimainen maatilatalous Elina-hanke/ProAgria Etelä-Suomi

Ranska & Belgia 10.-13.4.2017

“Farmimatkojen Anna järjesti hienosti perunanviljelijöiden opintomatkan Ranskaan ja Belgiaan. Jo ennen matkaa hän teki useita hyviä ehdotuksia miten sujuvoittaa matkan kulkua. Tulkkaukset ranskaksi ja englanniksi onnistuivat hyvin siitä huolimatta että välillä mentiin hyvin spesifiin ammattisanastoon. Bussimatkojen aikana Anna kertoi asiantuntevasti Ranskan maataloussektorista ja perunasektoristakin oli otettu selvää kattavasti. Tämä lisäsi matkan antia. Sekä hotellit että ruokailut olivat tasokkaita ja Anna piti ryhmästä huolta omalla sympaattisella tavallaan. Suosittelen ehdottomasti Farmimatkoja kumppaniksi matkojen järjestämisessä!”

– Juhani Rahko, peruna-asiantuntija, ProAgria

Hollanti, 20.-23.3.2017

“Lihatilan talous- ja johtaminen hanke teki opintomatkan Hollantiin 20.-23.3.2017 Farmimatkojen kanssa. Farmimatkat olivat löytäneet erittäin hyvät kohteet niin sika- kuin nautapuolen tuottajille. Ohjelmaa oli paljon lyhyelle vierailulle ja saimme monenlaista uutta näkökulmaa. Tilavierailuista sai paljon ajattelemista ja kotiinviemistä matkan päätteeksi. Ammatillisen osaamisen lisäksi matkanjohtaja Johanna Vesa oli onnistunut ruoka- ja majoituspaikkojen valinnassa erinomaisesti. Iso kiitos todella hyvästä reissusta. Suosittelen lämpimästi Farmimatkoja :)”

– Sari Eskelä, A-Tuottajat Oy

Ranska, maaliskuu 2017

“Nautatilamyyjien opintomatka Ranskaan sujui todella hienosti Farmimatkojen Anna Okkosen johdolla. Matkaohjelma oli monipuolinen ja toiveemme mukainen. Osallistujat olivat todella tyytyväisiä. Kiitoksia ammattitaitoiselle matkanjohtajalle, jolla kielitaitoa, ammattiosaamista ja huumoria riitti kaikissa tilanteissa. Suosittelen Farmimatkoja lämpimästi kaikille
maatalousmatkoista kiinnostuneille.”

– Mikko Anttila, Tuoteryhmäpäällikkö, Hankkija Oy

Hollanti ja Belgia 26.11.-29.11.2016

“ProAgria Oulun Pohjois-Pohjanmaan perunakerho oli todella tyytyväinen Farmimatkojen matkanjohtamiseen ja järjestelyihin. Matkan ohjelma toteutui haluamallamme tavalla ja Farmimatkat toteutti matkan yli odotusten, kiitos siitä innokkaalle Annalle ja hyvälle matkaporukalle.”

– Juha Sohlo, Kasvintuotannon huippuosaaja, ProAgria Oulu

Kanada 6.-13.11.2016

“Olimme mukana ProAgria Etelä-Pohjanmaan järjestämällä Luomumatkalla Kanadaan 6.-13.11.2016.
Matkalla oli mukana luomutuottajia nauta-, maito- ja kasvinviljelytiloilta.
Farmimatkojen toteuttama Kanadan-viikko oli alusta asti ammattitaidolla hoidettu. Kiinnostava matkaohjelma houkutteli ilmoittautumaan mukaan jo keväällä. Lentokentällä matkanjohtaja – Johanna otti ryhmän haltuunsa, eikä sen jälkeen tarvinnut huolehtia enää mistään. Kaikki oli suunniteltu ja otettu huolellisesti selville etukäteen. Tilavierailut, hotellit, ruokailut ja aikataulut toimivat moitteettomasti. Johannan positiivinen ja ammattitaitoinen asenne heijastui myös isäntäväen käytökseen. Tilavierailuilla ilmapiiri oli leppoisa ja meidät otettiin ystävällisesti vastaan kaikkialla. Tulkkaus toimi sujuvasti ja kaikki pääsivät selville tilan toiminnasta. Maaseudulla vietetty tiivis alkuviikko huipentui upeisiin Niagaran putouksiin ja Toronton suurkaupungin pilvenpiirtäjiin.
Meillä oli hieno matka! Iso kiitos Farmimatkoille!”

– Marja ja Pekka Hatanpää, Kristiinankaupunki

Saksa, Sveitsi ja Ranska 24.-28.10.2016

“Farmimatkojen Annan kanssa on järjestetty ja toteutettu useampikin mahtava reissu. Nyt reissasimme Saksasta Ranskaan ja Sveitsiin nurmi- ja johtamisteemaisella matkalla. Matka oli vahvasti ammatilliseksi suunniteltu, mutta sisälsi myös upeita maisemia ja ruokia. Jo suunnitteluvaiheessa oli sujuvaa etsiä yhteisiä vaihtoehtoja tilakohteiksi ja reiteiksi. Kun reissu tehdään tietyssä teemassa, on
oleellista keskittyä kyseiseen asiaan ja välttää ns. yleiskatsauksia kohteissa. Yhdessä suunnittelemalla ennen matkaa ja matkan aikana jopa vaativaisempikin asiakas (minä) on ollut erittäin tyytyväinen. Ryhmämme on toivonut kattavia ennakkotietoja ja Anna on toimittanut ne parhaansa mukaan ja täydentänyt vielä matkan aikana. Kohdemaiden maatalouspaketit ja kuvaukset ovat myös olleet erinomaisia.

Parasta Farmimatkojen kanssa tehtävässä yhteistyössä on vankan ammattisisällön lisäksi ammatillisesti tasokas, mutta rento tunnelma, johon vaikuttaa oleellisesti Annan iloinen ja aidosti innostunut asenne. Anna soveltuu luontevasti sekä lehmälauman keskelle laitumelle että suurkaupunkiin ja
on kaikille valoisa ja ystävällinen jopa kiperissäkin tilanteissa.

Suunnittelemme jälleen seuraavaa opintomatkaa Farmimatkojen kanssa ensi vuodelle ja suosittelen lämpimästi Farmimatkojen reissuja kaikille. Heiltä saa tilattua joko avaimet käteen -matkan tai myös yhdessä suunnitellun ja toteutetun matkan omalle ryhmälle ja toisaalta tilaajalle sopivalla tavalla. Kiitos!”

– Anu Ellä, Valtakunnallinen huippuasiantuntija, nurmituotanto, benchmarking, ProAgria Länsi-Suomi

USA 1.-7.10.2016

“MTK:n maitovaliokunnan USA:n opintomatkan suunnittelu aloitettiin kevättalvella 2016. Ensimmäiseksi otimme yhteyttä Farmimatkoihin, kerroimme heille suunnitelmamme, tavoitteenamme oli päästä käymään erityyppisillä ja erikokoisilla maitotiloilla sekä mahdollisuuksien mukaan tavata muita sikäläisiä maitoalan toimijoita niin tutkimuksen kuin markkinankin näkökulmasta. Halusimme reissultamme saada mahdollisimman paljon tietoa Yhdysvaltalaisten maidontuottajien ja maitoalan toimijoiden tulevaisuuden näkymistä ja- ajatuksista. Lisätoiveena esitimme kuitenkin kustannuksiltaan kohtuullista kokonaisuutta. Tältä pohjalta Johanna Vesa ryhtyi kasamaan meille reissua.

Saimme ensimmäisen luonnoksen matkasuunnitelmasta ja muutaman täydennyksen jälkeen homma oli kasassa. Ennen matkaa Johanna auttoi meitä erilaisissa järjestelyissä mm. ESTA- luvan hankkimisessa. Matka toteutettiin 1.-7.10.2016 ja reissu oli menestys!
Johannan sopimat tilakohteet olivat tarpeisiimme täydelliset, Ithacan yliopiston tutkimusasemalla käynti sekä illanvietto Ithacassa paikallisten viljelijöiden kanssa olivat reissun kohokohtia. Retken viimeinen päivä vietettiin Manhattanilla New York Cityssä toiveemme mukaisesti, virallista ohjelmaa oli ainoastaan käynti Suomen kaupallisessa edustustossa, muun ohjelman kukin matkalainen sai järjestää omalla tavallaan.

Farmimatkat ja Johanna Vesa toteuttivat meidän toiveemme täydellisesti, kaikki mukana olleet ovat kiitelleet reissua, erityisesti lujahermoista Johannaa joka piti kokoajan ohjat tiukasti käsissään mutta teki sen hymyillen ja pilke silmäkulmassa.”

– Eero Isomaa, pj, MTK:n Maitovaliokunta

Irlanti, lokakuu 2016

“Hienosti järjestetty reissu ja ammattitaidolla toteutettu. Matkanjohtaja Anna oli todella paneutunut
asioihin ja huolella suunnitellut järjestelyt, kuin myös kohteet ja taustatiedot. Kohteet miellyttivät varmasti kaikkia ja mielestämme matkaan oli liitetty sopivasti tutustumista (täytyy
olla!) myös historiallisiin kohteisiin, kuin myös kaupunkeihin. Matkalla ei varmasti nälkä yllättänyt, matka sisälsi lähes kaiken ja irlantilainen ruoka oli hyvää ja sopii suomalaiseen makuun. Oli ilo olla
mukana tällä matkalla ja voin suositella Farmimatkojen Irlannin matkaa. Kiitos!”

– Heikki Soikka , Juupajoki

Irlanti, huhtikuu 2016

“Farmimatkat toteutti ProAgria Länsi-Suomen opintomatkan Irlantiin huhtikuussa 2016. Kuuden päivän opintomatkalle osallistui 35 hengen ryhmä viljelijöitä eri tuotantosuunnista. Matka onnistui erinomaisesti ja osallistujilta saatu palaute oli erittäin myönteistä. Tilakohteet olivat kiinnostavia
ja keskenään sopivan erilaisia. Anna oli matkanjohtajana ammattitaitoinen, ystävällinen ja itsekin selvästi kiinnostunut kohteista ja niiden annista. Kaikki käytännön järjestelyt toimivat moitteettomasti, niin ennen matkaa kuin itse matkallakin. Kiitämme Farmimatkoja ja teemme mielellämme yhteistyötä jatkossakin.”

– Emmi Pikkarainen, Markkinointi- ja viestintävastaava, ProAgria Länsi-Suomi

MTK Kokemäki, Norjan matka/huhtikuu 2016

“Farmimatkat suunnitteli meille maatalousaiheisen matkan Norjaan, jossa pääkohteena oli Kvernelandin auratehdas. Tehdasvierailun lisäksi tutustuimme mielenkiintoisiin ja erilaisiin maatiloihin. Maatilat, joilla kävimme, olivat hyvin vieraanvaraisia ja valmiit esittelemään tilaansa. Olimme tyytyväisiä reissuun ja kaikki tapahtui ennalta suunnitellun mukaisesti. Johanna huolehti, että kaikki selvisivät lentokenttämuodollisuuksista ja kokemattomammatkin pysyivät mukana koneiden vaihdossa. Kiitokset Johannalle ja Farmimatkoille.”

– Juhani Lahtinen, MTK Kokemäki

Englanti, maaliskuu 2016

“Suurten karjojen laiduntaminen? Ei tule onnistumaan. Liian työlästä ja liian hankalaa ja… Tällä asenteella lähdin mukaan eteläisen matkalle maaliskuiseen Pohjois-Britanniaan, Manchesterin alueen maaseudulle. Kun maidonhinta on 26 senttiä litralta, on vanhoja näkökulmia vain päivitettävä. Näin opin tuolta reissulta. Järjestelyt olivat kaikilta osin sujuvat ja matkanjohtaja Anna yliveto. Kielitaito ja ammattisanasto hallussa sekä hieno tapa työskennellä ihmisten kanssa. Näkemämme ja kuulemamme lisäksi käytössämme olivat tilojen saavuttamat tuotantoluvut, joita he omissa pienryhmissään käyvät säännöllisesti läpi. Paljon tuli työkaluja suomalaiseenkin maidontuotantoon sovellettavaksi”

– Tiina Karlström, kotieläinagrologi AMK, ProAgria Huippuosaaja

Nautamatka Itävaltaan/marraskuu 2015

“Ammatillisesti monipuolinen ja Itävallan nautakarjataloutta hyvin avaava ammattimatka. Saimme Annan loistavalla opastuksella ja hyvillä tilakohteilla hyvän käsityksen itävaltalaisen nautakarjatalouden selviytymiskeinoista ja osaamisesta eri tuotantosuunnilla. Eri lypsy- ja liharotujen hyödyntäminen jokaisen rodun erityispiirteet huomioiden antoi meille suomalaisille ajattelemisen aihetta. Tarkka maan hyödyntäminen ja rakennusten sijoittelu on Itävallassa erilainen kuin meillä, kukapa Suomessa saisi rakentaa lantalan kirkon viereen? Olisi siellä opittavaa myös meidän virkamiehillä. Vierailukohteiden vieraanvarainen, positiivinen ja yrittäjämäinen asenne teki vaikutuksen jokaiseen matkalaiseen. Sää suosi matkaamme ja teki siitä sitäkin hienomman kokemuksen. Matka oli myös hyvä läpileikkaus paikalliseen ruokaan, kulttuuriin ja historiaan. Uusia ammattimatkoja odotellessa.”

– Sari Jussila, ProAgria Etelä-Suomi

Ruismatka Saksaan, marraskuu 2015

“Farmimatkat toteutti Pro Ruis yhdistyksen ruismatkan Saksaan toiveidemme mukaisesti. Matkan ohjelmaan kuului Agritechnica-messut, tilavierailu biokaasua tuottavalla tilalla sekä tutustuminen hybridirukiin jalostukseen KWS Seedillä.

Yhteistyö Farmimatkojen Annan ja Johannan kanssa oli mutkatonta. Matkajärjestelyt hoituivat todella ammattitaitoisesti. Jo suunnitteluvaiheessa Anna ja Johanna vastasivat yhteydenottoihin ja selvittivät tarvittavat asiat pikaisesti. Matkalla Anna piti langat käsissä ja asiat sujuivat suunnitelmien mukaan.

Erityisesti haluan kiittää matkanjohtajaamme Annaa hyväntuulisuudesta, energisyydestä ja erinomaisesta tulkkaustaidosta. Myös kasvintuotannon ammattisanasto on hänellä hallussa. Anna oli läsnä koko reissun ajan eikä vain hoitanut ns. pakollisia tehtäviä. Hän loi matkalle mukavan ja rennon tunnelman. Voin lämpimästi suositella Farmimatkoja, kun suunnitelmissa on maatalousmatka!”

– Katariina Mattila, projektikoordinaattori, Pro Ruis yhdistys

Amerikan maatalousmatka, lokakuu 2015

“USA:n matka oli todella mielenkiintoinen, antoisa ja mukava. KIITOS vielä kerran”.

– Petri Haiko, maatalousyrittäjä, Lemi

Itävalta, lokakuu 2015

“Osallistuin Farmimatkojen maatalousteemaiseen Itävallan matkaan, jossa matka eteni Wienistä Alppimaisemien keskellä lopulta Saksan Münchenin kautta kotiin. Matkaan sisältyi erityistoiveena myös muutama kulttuurikohde. Hotellit oli hyvin valittu, samoin ruokailut oli mietitty niin, että todella pääsi tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin, niin ikään erilaisissa ruokailupaikoissa. Päiväohjelmat olivat sopivan väljiä ja aikataulut pitivät. Vierailukohteiden isäntien lisäksi Farmimatkojen matkanjohtaja Anna tiesi kertoa paljon asiaan liittyvää tietoa bussimatkojen aikana.

Erityiskiitos matkanjohtaja Annan hyväntuulisuudesta, energisyydestä ja peräänkatsomisesta, joka ilmeni mm. hyvänä tilannetajuna. Anna oli aina koko pitkän reissupäivän läsnä, eikä vain “suorittanut” matkan johtamista.

Ja kun oli esimerkiksi vuorossa matkalaisten vapaaohjelmainen ilta, mutta kävi ilmi, että monelle oli uutta ja jännittävää miljoonakaupungin metron käyttö, oli Anna valmis ex-tempore järjestämään kaikille mahdollisuuden turistikävelykatuun tutustumiseen ja sieltä turvalliseen hotellille paluuseen metrolla. Ja järjestipä vielä yhteisen iltaruokailupaikan kaikille, kun siltä näytti, että toivottiinkin ryhmän yhteistä illallista. Toivon Farmimatkoille ansaittua menestystä ja olen jo lupautunut lähtemään uudestaan seuraavalle sopivalle matkalle.”

– Hannele Sankari, yksikönjohtaja, Seinäjoki

Viro, syyskuu 2015

“Farmimatkat toteutti Suomen Angus-yhdistyksen lihakarjamatkan Viroon 3.-5.9.2015 erinomaisesti. Matkakohteet vastasivat toiveitamme. Ruokailut, hotellit ja kuljetus sujuivat aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti. Matkanjohtajan palvelut olivat asiantuntevia ja ammattimaisesti hoidettu. Oli ilo nähdä matkanjohtajan kiinnostus maataloustuotantoa kohtaan. Voin lämpimästi suositella Farmimatkojen palveluja maatalousmatkoja suunnitteleville tahoille.”

– Katri Strohecker, Suomen Angus-yhdistys ry

Hollanti, huhtikuu 2015

“Farmimatkat Oy toteutti toiveidemme mukaisesti Nauta-lehden lypsykarja-aiheisen lukijamatkan Hollantiin huhtikuussa 2015. Matkan suunnittelu oli helppoa, esitimme vain toiveet, millaisia kohteita matkalle haluaisimme mukaan, ja Farmimatkat toimitti “avaimet käteen”-ratkaisun. Omalle kontollemme jäi lähinnä matkan markkinointi, jossa siinäkin Farmimatkat avusti auliisti. Itse matka onnistui hienosti ja osallistujilta tuli paljon kiitosta. Aikataulut pitivät, majoitukset olivat tasokkaissa paikoissa ja ruoka hyvää. Vierailukohteet olivat juuri sellaisia kuin oli toivottu, ja matkalaiset saivat varmasti paljon hyvää ammattiasiaa kotiinviemisiksi. Matkanjohtajamme Anna Okkonen on perehtynyt hyvin Hollannin maidontuotantoon, ja bussimatkoilla saimmekin kuulla aimo annoksen maataloustietoutta. Anna toimi myös tulkkina kaikissa vierailukohteissa sujuvasti ja ammattitaitoisesti. Voin lämpimästi suositella Farmimatkoja vastaaviin matkanjärjestäjän tehtäviin!”

– Sanna Lohenoja, päätoimittaja, Nauta-lehti / Faba osk

Irlanti, huhtikuu 2015

“Kiitoksia hyvin järjestetystä reissusta Farmimatkat. Reissu meni kaikin puolin hienosti ja ajankohta oli enemmän kuin hyvä. Irlannissa oli kasvukausi jo alkanut, kun meillä tehdään vielä valmisteluita. Tilakohteilla oli jokaisella jotain annettavaa niin peltoviljelyn saralta kuin myös yritystoiminnan monipuolistamisen mahdollisuuksista. Aikataulu oli hyvin suunniteltu minkä ansiosta reissaaminen ei “käynyt työstä” missään vaiheessa. Kiitos!”

– Toni Lindqvist, maatalousyrittäjä, Myrskylä

USA, lokakuu 2014

“Olin mukana MTK:n johtokunnan USA:n matkalla lokakuun lopulla 2014. Ohjelma oli tiivis, sisältäen mm. 5 tilavierailua Virginian, Illinoisin ja Wisconsinin osavaltioissa. Tutustuimme myös USA:n tuottajajärjestöjen ja hallinnon toimintaan. Matkamme päätavoite oli oppia USA:n maataloudesta ja maatalouspolitiikasta ja sitä kautta hakea eväitä Euroopan ja USA:n välisiin kauppaneuvotteluihin. Päällimmäisenä jäi mieleen jenkkien vahva kansallistunto. Amerikkalaiset ovat ylpeitä amerikkalaisuudestaan ja se heijastuu kaikkeen. Myös maatalouteen. Heidän tehtävänsä on tuottaa ruokaa ja sitä he tekevät hyödyntäen kaikki mahdollisuudet mm. GMO. Eurooppalaiselle viherpiiperrykselle lähinnä naureskellaan ja tämä asenne heijastuu varmasti myös neuvotteluissa. On vaikea nähdä, että eurooppalaisella tuotantotavalla olisi saatavilla lisäarvoa USA:n markkinoilla. USA:n tukijärjestelmä on terveempi kuin eurooppalainen. Tuilla ja tuotannolla on selvä kytkös mikä estää ainakin osaksi tukien pääomittumisen peltomarkkinoilla.

Matkalla oli yhteensä 16 MTK:n johtokunnan jäsentä ja toimiston asiantuntijaa. Matka oli kaikin puolin onnistunut, tavoitteet täyttyivät, tilavierailujen kohteet oli hyvin valittuja ja seminaarien sisältö oli tähän hetkeen ajankohtainen. Matka oli ammattitaidolla suunniteltu ja järjestetty. Aikataulut pitivät ja matkanjohtajana toimineen Johannan osaaminen oli ihailtavaa. Johannalla ei mennyt sormi suuhun edes silloin, kun 6 patrioottia halusi käydä viemässä Suomen lipun Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin haudalle. Farmimatkojen Johannan asiantuntemus ja aito kiinnostus maataloutta kohtaan on ainutlaatuinen yhdistelmä matkanjärjestäjältä. Olen erittäin tyytyväinen USA:n matkaamme ja suosittelen Farmimatkoja maatalousaiheisten matkojen järjestäjäksi.”

– Mauno Ylinen, MTK:n 2. Puheenjohtaja, Kauhava

Eurotier-matka Saksaan, marraskuu 2014

“Farmit Website Oy järjesti yhteistyössä Farmimatkojen kanssa kotieläinalan matkan Saksaan 11.-14.11.2014. Farmimatkojen Johanna Vesan johdolla pääsimme tutustumaan reilu tuhannen lypsylehmän karjaan sekä 50 emolehmän luomutilaan. Lisäksi osallistuimme EuroTier-messuille, jotka ovat maailman monipuolisimmat kotieläinalan messut Saksan Hannoverissa. Farmimatkat suunnitteli matkaohjelman meidän toiveidemme mukaisesti. Johanna hoiti kaikki käytännön järjestelyt sekä toimi tulkkina tilavierailuilla. Kokonaisuudessaan matka oli loistava. Järjestelyt toimivat ongelmitta koko matkan ajan ja koko matkaseurue oli todella tyytyväinen matkan kulkuun. Lämmin kiitos Farmimatkoille matkan järjestämisestä. Tapaamme samoissa merkeissä jälleen vuonna 2015!”

– Maria Pekkala, sisällöntuottaja, Farmit Website Oy

Saksa, Itävalta ja Italia, lokakuu 2014

“Kävimme tutustumassa ProAgria Länsi-Suomen nurmiryhmien kanssa Itävallan ja Italian nurmituotantoon Farmimatkojen Annan johdolla viiden päivän ajan lokakuussa 2014. Olin mukana reissun ideoinnista ja suunnitteluvaiheesta jälkitöihin saakka yhteistyössä Annan kanssa. Halusimme kulkea Saksasta Italiaan saakka ja nähdä paljon erityyppisiä kohteita ja maisemia monella eri kielialueella, joten reitin suunnittelu aikatauluineen ei ollut kaikkein helpoin tehtävä. Lisäksi toiveet maatilakohteiden teemoituksista ja majapaikkatyypeistä olivat meillä tilaajilla melko tarkat. Kaikki mitä ikinä toivottiin, toteutettiin ja vielä iloisesti. Reissun aikana Anna huolehti asioista edelleen innostuneesti ja sopi hyvähenkisen porukkamme vetäjäksi erittäin hyvin. Myös kaikki lisätiedot, joita kohteissa nurmiteemasta kaipasin, etsittiin vielä matkan aikana mukaan. Majapaikat olivat oikein mukavia ja selvitys Itävallan ja Italian maatalouden tilanteesta oli monipuolinen. Tykkäsin myös saamistamme kartoista, joista sai lisätietoa alueen maatalouden tilanteesta. Olen matkustanut ennen tätä reissua paljon ulkomailla maatalouskohteissa pääsääntöisesti oikein hyvien tulkkien ja matkanvetäjien kanssa ja toiminut itse useasti matkanvetäjänä ja on todettava, että Anna toteutti tämän reissun niin hyvin kuin se vain on mahdollista toteuttaa. Innostunut ja ystävällinen asenne ja aito kiinnostus kohteita ja ryhmäläisiä kohtaan oli mahtavaa. Suosittelen Farmimatkoja maatalousreissuille lämpimästi ja teen mielelläni yhteistyötä jatkossakin.”

– Anu Ellä, valtakunnallinen nurmituotannon huippuasiantuntija, ProAgria Länsi-Suomi

Puola, lokakuu 2014

“Minulla oli suuri ilo päästä Syngentan juurikkaansiemenedustajana mukaan Beet Europe-tapahtumaan suunnatulle matkalle Etelä-Puolaan. Matkaan sisältyi lisäksi kaksi tilavierailua ja Krakowan kaupunkikierros. Kaikki järjestelyt sujuivat erinomaisesti ja oppaamme Anna hoiti kaikki käännöstyöt maatiloilla hyvin. Meillä oli paljon kysymyksiä, mutta kaikki asiat tuli selvitetyksi. Minulle oli suuri yllätys, että Puolan maatiloilla oli niin moderni konekanta ja että nämä koneet oli osittain EU-tuella hankittuja. Itsekin joskus matkanjärjestäjänä toimineena osaan arvostaa matkaoppaan ja/tai järjestelijän roolia onnistuneessa matkanjärjestelyssä. Oppaalta vaaditaan, että hän on perehtynyt hyvin asioihin ja matkakohteisiin jo etukäteen. Tämän lisäksi häneltä vaaditaan hyvää pelisilmää ja huumorintajua, jotta syntyy hyvä ilmapiiri. Osa matkan onnistumisesta riippuu myös matkaseurasta. Meillä oli näiden tekijöiden osalta erittäin onnistunut matka.”

– Henrik Svärd, Syngenta Seeds

Irlanti, lokakuu 2014

“Teimme luomuaiheisen opintomatkan Irlantiin Farmimatkojen Anna Okkosen kanssa. Farmimatkat oli järjestänyt meille monipuoliset vierailumahdollisuudet paikallisille tiloille sekä tutkimuslaitokselle. Ryhmämme koko oli 27 henkilöä. Matkan taustatyö ja järjestelyt oli hoidettu ilahduttavan hyvin. Anna oli tehnyt mainiota taustatyötä maan yleisen historian ja nykytilanteen valottamiseksi. Ennen kaikkea maatalouden kokonaistilanne oli Annalla kattavasti tiedossa ja saimme hyvän taustoituksen vierailullemme. Reissu oli kaikin puolin hyvin sujuva, majoittumiset, ruokailut ja liikkuminen toimivat moitteettomasti. Annan kanssa viipyisi maailmalla pidempäänkin. Suosittelen Farmimatkoja ammattimatkojen järjestäjänä!”

– Sirpa Lunki, Suunnittelija, maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

Ranska, toukokuu 2014

“Farmimatkat Oy on osoittanut elintarvikealan ammattimatkoillamme olevansa tällä hetkellä Suomessa aivan huipputasoa. Vastaavaa omistautuneisuutta ja intohimoa sekä ammatillista osaamista on vaikeaa muualta löytää. Matkakohteet ovat huolella valittua ja vastaavat kohderyhmän intressejä, kohteiden määrä on optimaalinen ja matkanjärjestäjän palvelut ovat loistavat. Järjestämämme matkat ovat poikkeuksetta saaneet asiakkailtamme ylistävät arvostelut. Kiitoksia Farmimatkojen Johanna ja Anna, Lämpimät suositteluni!”

– Timo Katila, hankesuunnittelija, Pyhäjärvi-instituutti

Hollanti ja Belgia, huhtikuu 2014

“Farmimatkat järjesti yhteistyössä MTK Kaakkois-Suomen maaseutunuorten kanssa opintomatkan Hollantiin ja Belgiaan 1.-5.4.2014. Matkan aikana tutustuimme mm. Lelyn ja New Hollandin maatalouskonetuotantoon, lypsykarjatilaan, paprikan tuotantoon ja moneen muuhun mielenkiintoiseen kohteeseen. Vierailukohteet olivat hyvin valittuja, riittävän monipuolisia ja hieman vieraampiakin tuotannonaloja oli mukana. Esittelijät osasivat hyvin kertoa tiloistaan. Matka-aikataulu oli sopivan väljä, aikataulut pitivät ja vapaa-aikaakin oli riittävästi. Majoituskohteet ja ruokapaikat olivat hyvin valittuja, ruokaa oli riittävästi ja paikallisia herkkujakin oli tarjolla. Itse olin jo toista kertaa Farmimatkojen järjestämällä matkalla ja olisin valmis jatkossakin lähtemään heidän matkoillensa ja voin myös muillekin suositella matkatoimiston matkoja. Tarkempi matkaohjelma on luettavissa MTK Kaakkois-Suomen sivuilta.”

– Erno Rastila, maatalousyrittäjä, Hämeenlinna

Ranska ja Belgia, huhtikuu 2014

“Olimme vaimoni kanssa ProAgria Etelä-Pohjanmaan järjestämällä matkalla Belgiaan ja Ranskaan huhtikuun alussa 2014. Farmimatkat vastasi matkan järjestelyistä. Tilakohteet olivat mielenkiintoisia, itselleni mielenkiintoisimpia olivat maatalousyrittäjät itse. Oli avartavaa kuunnella näiden yrittäjien suhtautumista yrittämiseen ja byrokratiaan sekä toimialan lieveilmiöihin. Saimme hienon vastaanoton joka kohteessa, kiitos oppaalleemme Annalle. On hienoa olla ammattitermistön kaikilla keskeisillä eurooppalaisilla kielillä osaavan oppaan johdettavana! Lämmin kiitos matkan järjestäjille.”

– Ahti Ritola, maatalousyrittäjä, Pihaviriä Oy

“Hyvin ammattitaitoisesti, asiantuntevasti ja antaumuksella järjestetty matka. Kiitos!”

– Urpu Tanner-Koopmans, asiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Tanska, tammikuu 2014

“Nauta-lehti järjesti yhteistyössä Farmimatkojen kanssa lypsykarja-aiheisen lukijamatkan Tanskaan 20.-23.1.2014. Tutustuimme 40 hengen seurueen voimin kolmeen erilaiseen lypsykarjatilaan sekä vierailimme VikingGeneticsin Assentoftin sonniasemalla. Farmimatkat suunnitteli toiveidemme mukaisen matkaohjelman ja hoiti kaikki käytännön järjestelyt. Anna Okkonen Farmimatkoista toimi matkanjohtajana ja tulkkina vierailukohteissa. Matka oli erittäin hyvin järjestetty ja kaikki sujui paikan päällä kitkattomasti. Myös asiakkaat, eli Nauta-lehden lukijat antoivat matkasta hyvää palautetta. Käytämme mielellämme Farmimatkojen palveluja tulevillakin lukijamatkoilla.”

– Sanna Lohenoja, päätoimittaja, Nauta-lehti

Australia, lokakuu 2013

“Löysin Farmimatkojen Australian matkasta tiedon netistä, kun etsiskelin syksyn matkamahdollisuuksia. En kadu kyllä hetkeäkään, että lähdin mukaan. Näin ja koin paljon Australian maataloudesta ja kulttuurista. Matkanjohtaja Johanna oli asiantunteva ja sosiaalinen. Ehkä ensi vuonna uudestaan jonnekin päin maailmaa :-)”

– Mikko Uotila, maatalousyrittäjä, Punkalaidun 

Irlanti, lokakuu 2013

“Etsimme hankintakilpailutuksessa yhtenä pisteytyskriteerinä maatalouden ammattimatkan järjestäjää, jolla olisi tarjota Irlannin ammattimatkan ajaksi erityisesti matkanjohtaja/opas/tulkki, jolla on hallussa maataloussanasto. Nyt toteutuneen Irlannin opintomatkan jälkeen voimme todeta, että Farmimatkojen antama lupaus maatalousammattisanaston hallitsevasta matkanjohtajasta täyttyi. Muutenkin yhteistyö sujui mutkattomasti ja suunnitelmat etenivät hyvin. Olemme todella tyytyväisiä saamaamme palveluun.”

– Katri Myry, hankevetäjä, ProAgria Etelä-Suomi/Maatilat menestykseen

Ranska, elokuu 2013

“Farmimatkojen SjT:lle järjestämä Ranskan matka oli erittäin onnistunut. Matkanjohtaja oli järjestänyt riittävästi, mutta ei liikaa, monipuolista ja mielenkiintoista ohjelmaa, huomioiden matkan tilaajan toivomukset. Aikataulut pitivät ja kuljetukset olivat hyvin järjestettyjä (mahtavan mainio autonkuljettaja!). Matkalaisten ei tarvinnut muuta kuin nauttia. Matkanjohtajan hyvä ranskan kielen taito oli välttämätön matkan onnistumisen kannalta. Sopiva annos paikallis- ja asiatietoa hurtin huumorin lomassa teki matkastamme ikimuistettavan”.

– Marte Römer-Lindroos, Tutkimusagrologi ja Marja Turakainen, Tutkija, Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus

Euroopan opintomatka, heinäkuu 2013

“Yhteistyö Farmimatkojen kanssa sujui vaivattomasti heti alusta alkaen ja jatkui samalla kaavalla matkan päätökseen asti. Ryhmämme oli tyytyväinen onnistuneesta kokonaisuudesta. Kohteita oli kattavasti ja matkaohjelma oli laadittu toiveidemme mukaan. Tulemme suosittelemaan Farmimatkoja seuraaville vuosikursseille, kun he suunnittelevat omaa opintomatkaansa.”

– Antti Ruuttula, AMK-agrologiopiskelija, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Ruotsi, kesäkuu 2013

“Järjestimme yhteistyössä Farmimatkojen kanssa opintomatkan kasvinviljelytilallisille Etelä-Ruotsiin kesäkuussa. Matkan tilakohteet olivat hyviä ja mielenkiintoisia sekä kaikki matkan käytännön järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Tunnelma oli iloinen koko reissun ajan. Matkaoppaan asiantuntemus ja kielitaito olivat erinomaisia. Käytämme varmasti jatkossakin Farmimatkojen palveluita.”

– Vilma Kuosmanen ja Riikka Perälä, Menestyvä maatila-hanke, ProAgria Etelä-Suomi ry

“Olimme Farmimatkojen järjestämällä ProAgria Etelä-Suomen Tulevaisuuden Kasvinviljely-hankkeen opintomatkalla Etelä-Ruotsissa. Matkan aikana tutustuimme useisiin kasvinviljelytiloihin Etelä-Ruotsissa.Lisäksi osallistuimme Borgebyn peltopäiville. Tilakohteet olivat erittäin mielenkiintoisia. Tilojen koko vaihteli 2500 ja 300 hehtaarin välillä. Kaikki tilat olivat selkeästi varautuneet vierailuumme. Osalla tiloista oli jopa koneet ajettu näytille meitä varten. Joukossa oli myös tila, jolla ryhmämme vierailu oli ensimmäinen kautta aikojen. Tilan isäntä oli todella innostunut ja kertoi tilan toiminnasta ja yhteistyöstä mielellään. Matka oli järjestetty todella hyvin, kaikki aikataulut, matka-ajat yms. oli tiedossa jo ennen matkaa. Aikataulussa pysyttiin hämmästyttävän hyvin ja kaikki sovitut asiat pitivät paikkaansa. Matkan kruunasi matkanjohtajana ja tulkkina toiminut Farmimatkojen Anna. Hän oli innostunut ja todella hyvin asioihin perehtynyt erittäin osaava matkanjohtaja. Tulkkaus oli asiantuntevaa ja todella sujuvaa. Myös kuljetuksesta vastannut Valtasen Liikenne tarjosi tasaisen turvallista ja miellyttävää kyytiä koko matkan ajan.”

– Pasi Kortejärvi, Agronomi, Maatalousyrittäjä, Askola

Hevosalan ammattimatka huhtikuussa 2013

“Matkan aikana pääsimme tutustumaan erilaisiin aktiivitallikohteisiin ja sain paljon hyviä ideoita oman toiminnan kehittämiseen. Erityisen mieleenpainuva kohde oli Hampurin lähellä sijaitseva 30 hevosen aktiivitalli. Paikat olivat siistit, pihamiljöön suunnitteluun oli panostettu ja mikä tärkeintä; hevoset todella näyttivät nauttivan olostaan. Myös siittola Redefinissa oli nähtävyys! Ruotsin aktiivitallikohde oli myös kiinnostava, koska se tarjosi realistisimman kuvan aktiivitallien toimivuudesta suomalaisia olosuhteita ajatellen. Matkan aikana oli leppoisa tunnelma ja pienen ryhmäkoon ansiosta pääsi hyvin tutustumaan kanssamatkustajiin ja vaihtamaan ajatuksia. Matkanjohto ja tulkkaus toimi kiitettävästi. Lähden erittäin mielelläni myös seuraavalle Farmimatkojen järjestämälle hevosalan ammattimatkalle mukaan!”

– Katariina Becker, Talliyrittäjä / Symphony Stable

Saksa/huhtikuu 2013

Farmimatkat järjesti ja toteutti Kaakkois-Suomen MTK-nuorille opintomatkan huhtikuussa 2013. Matkareitti kulki Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan. Matkalla nähtiin mm. erilaisia maatiloja, jatkojalostusta sekä konetehtaita. Lisäksi matkaan sisältyi reilun tunnin mittainen opastettu kiertoajelu Berliinissä. “Matkan antiin oltiin varsin tyytyväisiä. Matkajärjestelyt toimivat mainiosti, ja aikataulut pitivät ennätyksellisen hyvin. Matkaoppaamme asiantuntemus oli vahva, ja valikoidut vierailukohteet olivat mielenkiintoisia.”

– Eija Paronen, Kenttäpäällikkö, MTK-Kaakkois-Suomi

Englanti, maaliskuu 2013

“Farmimatkat järjesti perunan ja porkkanan varhaisviljelyyn keskittyneen tutustumismatkan Iso-Britanniaan keväällä 2013. Matkan aikana pääsimme tutustumaan monipuolisiin ja ammattimaisiin tiloihin sekä yrityksiin. Vierailimme muun muassa pakkaamoissa sekä ennen kaikkea pääsimme usealle toimivalle varhaisviljelytilalle pellon pientareelle tutustumaan käytännön viljelyyn ja haastattelemaan itse viljelijöitä. Matkan aikana viljelijät saivat todellista uutta tietoa ja uusia ajatuksia siirrettäväksi suomalaiseen varhaisviljelyyn. Kohteet olivat kiinnostavia ja kaikki käytännön järjestelyt toimivat todella sujuvasti ilman turhia odotteluja. Matkan anti ylitti kaikkien odotukset ja tulemme varmasti jatkossakin käyttämään Farmimatkojen palveluja. Todellinen ammattimatka!”

– Jaakko Tammelin, Hankevetäjä, Kasvua Vihanneksista-hanke

Agromek/Tanska, marraskuu 2012

Järjestimme Loimaan ammatti- ja aikuisopiston maatalousalan opiskelijoille ja opettajille maatalousmatkan Agromek-messuilla. Vierailimme messujen lisäksi 600 lehmän Jersey-tilalla ja teimme kaupunkierrokset Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. “Matka oli mahtava! Matkaoppaamme olivat pistäneet parastaan ja ei tarvinnut kuin olla ja nauttia. Hyvät messut ja sujuvasti tulkattu tilavierailu. Farmimatkat onnistui toteuttamaan matkan myös lyhyellä varoitusajalla ja matkan käytännön toteutus oli joustavuudeltaan huippuluokkaa. Tulemme varmasti tulevaisuudessakin käyttämään Annan ja Johannan matkatkatoimiston palveluja.”

– Joeli Lintula, Ammatillinen ohjaaja, Loimaan ammatti- ja aikuisopisto

Vieritä ylös