2014

Eurotier-matka Saksaan/marraskuu 2014

Matka toteutettiin yhteistyössä Farmit Website Oy:n kanssa ja pääkohteena oli Euroopan suurin kotieläinnäyttely Eurotier. Neljän vuorokauden reissuun sisältyi kahden näyttelypäivän lisäksi myös 2 kotieläinaiheista tilavierailua. Matkalle osallistui matkanjohtajan lisäksi 17 henkilön ryhmä.

Tsekin tasavalta/marraskuu 2014

Farmimatkat toteutti Keski-Suomen naudanlihantuottajille opintomatkan Tsekkiin 5.-8.11.2014. Matkan aikana tutustuttiin sekä yksityisiin että osuuskuntamallisiin entisiin kolhoositiloihin. Vierailimme yhteensä viidellä eri nautatilalla. Matkaan sisältyi myös kiertokävely Prahassa ja tutustuminen Unescon maailmaperintökohteeseen Cesky Krumlovin kaupunkiin. Matkalle osallistui 26 henkilöä.

USA/lokakuu 2014

Järjestimme 20.10.-27.10.2014 MTK:n johtokunnalle maatalousaiheisen opintomatkan Yhdysvaltoihin. Ohjelma oli tällä kertaa varsin tiivis ja sisälsi mm. 5 tilavierailua ja sekä tutustumisen Chicagon viljapörssin toimintaan tradereiden johdolla. Viikon matkan aikana vierailimme tiloilla kolmen osavaltion alueella (Virginia, Illinois ja Wisconsin). Tilojen tuotantosuunnat vaihtelivat viljan- ja maidontuotannosta sianlihantuotantoon. Hyvän kelin ansiosta meillä oli mahdollista seurata maissin ja soijan puintia pellon laidalla. Tutustuimme myös erilaisten järjestöjen, kuten Farm Bureaun ja NFU:n toimintaan. Matkalle osallistui yhteensä 16 henkilöä.

Itävalta ja Italia/lokakuu 2014

Nurmiteemainen ammattimatka ProAgria Länsi-Suomen nurmiryhmäläisille 20.-24.10.2014. Lensimme Müncheniin, Saksaan ja takaisin tulimme Milanosta, Pohjois-Italiasta. Viiden päivän aikana tutustuimme monipuolisesti niin Itävallan pienempiin luomukarjatiloihin kuin Pohjois-Italian intensiivisiin maitotiloihin. Matkan aikaiset maisemat vaihtelivat jylhästä Alppivuoristosta tasaisiin Po-joen lakeuksiin Pohjois-Italiassa. Matkalle osallistui 35 hlöä.

Irlanti/lokakuu 2014

Farmimatkat toteutti MTT Ruukin Edistystä luomutuotantoon-hankkeelle opintomatkan Irlantiin 6.-11.10.2014. Matkan aikana tutustuttiin sekä tavanomaisen tuotannon tiloihin että luomutiloihin. Vierailimme erilaisilla lihakarja- ja maitotiloilla, kasvinviljelytilalla ja lähiruokamarkkinoilla. Matkaan sisältyi myös kiertoajelu Dublinissa ja tutustuminen Guinnessin panimoon. Matkalle osallistui 28 hlöä.

Puola/lokakuu 2014

Farmimatkat toteutti sokerijuurikasmatkan Puolaan 1.-3.10.2014 SjT:n toimeksiannosta. Ryhmä koostui 30 juurikkaanviljelijästä. Matka sisälsi messupäivän Beet Europe-tapahtumassa, kaksi tilavierailua, maatalouskonekauppa-vierai lun ja kiertoajelun Krakowassa.

Puola/heinäkuu 2014

Kävimme 13 vihannesviljelijän voimin tutustumassa Puolan maaseutuun, maatalouteen, vihannesviljelyyn sekä Varsovan nähtävyyksiin 27.-31.7.2014. Viiden päivän matkan aikana vierailimme mm. maatilayrityksessä, joka tuotti eri vihannesten siemeniä, taimia ja istukkaita kansainvälisille markkinoille.

Norja/heinäkuu 2014

Farmimatkat järjesti Päijät-ja Kanta-Hämeen siemenviljelijöille ammattimatkan Norjaan, Hedmarkin alueelle 7.7.-10.7.2014. Matkan aikana tutustuimme viljatilojen lisäksi kylvösiemenen jalostukseen sekä pakkaukseen ja markkinointiin. Vierailimme mm. Strand Unikornilla ja Graminorilla. Matkan kruunasi kaupunkikierros Oslossa ja käynti Holmenkollenissa mäkitornin huipulla. Matkalle osallistui yhteensä 18 henkilöä.

Ruotsalaisten maaseutuyrittäjien Suomen vierailu 20.-21.5.2014

Farmimatkoilla oli ilo ja kunnia tutustuttaa 47 tiedonjanoista ruotsalaista maatalousyrittäjää Suomen maatalouteen. Kahden päivän aikana ennätimme tutustua Antti-Teollisuuden tehtaaseen Kanungissa sekä vierailimme erilaisilla maatiloilla Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla. Lisäksi ryhmä sai kattavan maatalousinfopaketin vierailulla Finska Hushållningssällskapetilla Turussa. Olipas hieno porukka ja hienoja suomalaisia isäntiä ja emäntiä vieraita vastaanottamassa! Kyllä me täällä Suomessakin osataan!

Ranska/toukokuu 2014

Farmimatkat toteutti Pyhäjärvi-instituutin toimeksiannosta pk-elintarvikeyrittäjien ammattimatkan Ranskaan 7.-10.5.2014. Matkalle osallistui 16 henkilöä. Matkan vierailukohteina oli mm. juustoa valmistavia lypsykarja- ja vuohitiloja, leipomo, viinitila, siipikarjatila-tilateurastamo, siideritislaamo ja lihakauppa. Lisäksi pääsimme tutustumaan Chambordin linnaan Loiren laaksossa sekä Orléansin kaupunkiin Jeanne D´Arc-juhlien aikaan. Kohteissa pääsimme keskustelemaan paikallisten elintarvikeyrittäjien kanssa ja samalla maistelemaan monipuolisesti paikallisia ruoka- ja juomaerikoisuuksia.

Itävalta/huhtikuu 2014

Järjestimme Karelia-Ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoille opintomatkan Itävaltaan 14.4.-19.4.2014. Matkalle osallistui yhteensä 41 henkilöä. Matkan pääteemana oli luomuviljely, mutta vierailimme myös tavanomaisen tuotannon tiloilla. Tapasimme matkan aikana monia nuoria ja innovatiivisia viljelijöitä. Matkaohjelma oli monipuolinen, ja siihen kuului eri tuotantosuuntien tiloja: lypsykarja-, lihakarja-, sika-, vihannes- ja viljatila. Pääsimme tutustumaan mm. tilajuustolaan sekä tilateurastamoon ja 5 viljelijän yhteisomistuksessa olevaan meijeriin, joka tuotti jugurttia ja maitoa läheisiin kouluihin sekä päiväkoteihin. Wienissä ryhmä osallistui kaupunkierrokselle ja pääsi tutustumaan myös omatoimisesti kaupungin nähtävyyksiin.

Unkari/huhtikuu 2014

Farmimatkat toteutti yhteistyössä Hämeen lypsykarjakerhon kanssa maatalousmatkan Unkariin 9.-14.4.2014. Matkalle osallistui 25 henkilöä. Matkan aikana vierailtiin mm. 2000 holsteinlehmän karjassa, suurella viljatilalla, pienellä perheomisteisella vuohitilalla ja palinka-tislaamolla. Lisäksi tutustuimme pustan ainutlaatuiseen luontoon ja eläimistöön. Matka sisälsi myös tutustumista Budapestiin ja Egerin kaupunkeihin ja niiden lähistöjen nähtävyyksiin.

Hollanti ja Belgia/huhtikuu 2014

Farmimatkat järjesti MTK Kaakkois-Suomelle opintomatkan Hollantiin ja Belgiaan 1.4.-5.4.2014. Matkan aikana tutustuimme 21 henkilön ryhmän voimin esimerkiksi suureen paprikatilaan, belgian sinisten lihakarjatilaan, 260 lehmän moderniin lypsykarjatilaan sekä 80 lehmän lypsykarjatilaan, joka jatkojalosti tuottamansa maidon erilaisiksi juustoiksi. Kävimme myös Lelyn tehtaalla Maassluisissa sekä New Hollandin puimuritehtaalla Belgian Zedelgemissä. Illallisen yhteydessä Rotterdamissa tapasimme paikallisia nuoria viljelijöitä. Matkaan sisältyi ammattiohjelman lisäksi vapaata aikaa Amsterdamissa sekä Bruggen kaupunkierros sekä kanaaliajelu.

Belgia ja Ranska/maalis-huhtikuu 2014

Farmimatkat toteutti ProAgria Etelä-Pohjanmaalle eri tuotantosuuntia yhdistävän opintomatkan Ranskaan ja Belgiaan. Matka sisälsi sekä tavanomaisen tuotannon kohteita että luomutiloja. Matkan aikana 22 henkilön ryhmä vieraili Belgian puolella vastainvestoineella modernilla sikatilalla, tuotantoaan laajentavalla olutpanimolla sekä Limousin-emoja ja kalkkunoita kasvattavalla maatilalla, jossa panostettiin rehustuksen omavaraisuuteen. Bruggessa saimme myös nauttia kaupunkikierroksesta ja kanaaliajelusta. Ranskan puolella koko ryhmä vieraili luomumaitotilalla ja toisena päivänä jakauduttiin tuotantosuunnittain. Toinen ryhmä vieraili kahdella luomumaitotilalla ja toinen ryhmä sikatilalla ja belgian sinisen rodun lihakarjatilalla. Matka päätettiin Brysseliin, jossa tutustuimme Parlamenttiin ja Copa-cogecan toimintaan. Brysselissä oli myös vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin ja nauttia koko viikon vallinneista uskomattoman lämpimistä +20 asteen kevätkeleistä.

Saksa/maaliskuu 2014

Farmimatkojen järjestämälle Kasvua Vihanneksista-hankkeen opintomatkalle Pohjois-Saksaan osallistui 17.3.-20.3.2014 yhteensä 21 henkilöä. Matka keskittyi tällä kertaa Schleswig-Holsteinin alueelle.Tutustuimme matkan aikana mm. porkkanan, palsternakan, sellerin ja lantun viljelyyn ja jatkokäsittelyyn (pesu ja pakkaus) sekä kylmävarastointiin.

Ruotsi/helmikuu 2014

Farmimatkat järjesti yhteistyössä ProAgria Etelä-Savo/Lihatilan skarppi-hankkeen kanssa lihakarjamatkan Ruotsiin 17.-19.2.2014. Matkan aikana vierailtiin yhteensä 7 tilalla Östergotlandin ja Södermanlandin lääneissä. Vierailukohteina oli monipuolisesti erityyppisiä ja erikokoisia ruotsalaisia emolehmäkarjoja loppukasvattamoita. Suurin kohde oli 1400 maito- ja liharotuisen eläimen loppukasvattamo, ja pienin 30 anguslehmän karja, jolla oli oma tilateurastamo. Muut emokarjat olivat eläinmäärältään 50-120 emon tiloina ja rotuina mm. Charolais, Simmental ja Hereford. Ryhmä pääsi näkemäään mm. erilaisia rakenneratkaisuja ja suoramyynnin toteuttamismahdollisuuksia.

Tanska/tammikuu 2014

Farmimatkat ja Nauta-lehti toteuttivat yhteistyössä ammattimatkan Tanskaan 20.-23.1.2014. Matkaohjelma sisälsi ammattivierailut Tanskan parhaimmistoon kuuluville lypsykarjatiloille. Vierailimme 435 lehmän holstein-tilalla (6 lypsyrobottia), 400 lehmän jersey-karjassa (lypsyasema) sekä 280 lehmän Viking Red-karjassa (4 lypsyrobottia). Tilavierailuilla pääsimme myös keskustelemaan paikallisten jalostusneuvojien kanssa. Lisäksi tutustuimme Viking Geneticsin sonniasemaan Assentoftissa. Matkaan sisältyi myös vapaa-aikaa Kööpenhaminassa. Matkalle osallistui yhteensä 39 henkilöä.

Scroll to Top